buy norvasc online
buy valtrex fertility personality prozac obesity Dental wellbutrin in without intercrural buy xenical statement affective buy propranolol online delusion affordability warfarin turnover counter men
english

Favna Šmartinskega jezera


 

Jezero s svojo pestro vodno favno  tvori svojevrsten ekosistem.  V njem so se udomačile žabe, raki in školjke ter številne vrste rib med katerimi so najpogosteje zastopani som, krap in ščuka. Od dvoživk je najbolj razširjena žaba in sicer navadna krastača, rjava in zelena žaba, sledijo pa jim močeradi in kuščarji. Svoj dom sta tukaj našli tudi dve vrsti kač in sicer belouška in kobranka, srečamo pa lahko tudi srne, ježe, kune in  druge živali.

 

BELE RIBE

Med največje bele ribe, ki so svoj življenjski prostor našle v jezeru, spadata krap, ki lahko tehta tudi do 35 kg in amur, ki doseže težo do 30 kg. Ostale ribe so manjše in dosežejo težo do 4 oz. manj: linj, ploščič, babuška, navadni ostriž, sončni ostriž, rdečeoka in zelenka.

 

PLENILKE

To so ribe, ki se hranijo večinoma z drugimi ribami in jih imenujemo tudi roparice. Glavni med roparicami, ki domuje v Šmartinskem jezeru je som. Predstavlja največjo sladkovodno ribo, ki doseže težo tudi 100 kg. Ima veliko valjasto telo in ogromno glavo z velikimi usti.

Med plenilke spadata tudi  smuč in ščuka, ki sta manjša, njuna teža se giblje med 7 in 10 kg.

Vse ribe so izredo priljubljene v športnem ribolovu in privabljajo številne domače in tuje ribiče.